Dátum: 2024 április 16. (kedd) | Csongor

hírek

Gyurta Dani Világbajnok

Gyurta Dániel világbajnok lett a barcelonai vizes vb-n. Az Újpest úszója 2009-ben Rómában, majd 2011-ben Sanghajban is megnyerte a számot, és ezúttal is a legjobb idővel jutott döntőbe.

Jól rajtolt, bár nem a legjobban, aztán ötvennél harmadikként fordult - 33 századmásodperc hátránnyal -, de higgadtan tartotta a tempót, nem kezdett el még feljebb kapcsolni. A finn meglepetésember, Mattsson vezetett féltávnál, Gyurta csak hetedikként fordult, úgy tűnt, kicsit mindenki a hajrára tartalékol. Az utolsó ötvenre már elsőként fordult Gyurta, majd a hajrában irgalmat nem ismerve, egy bő testhosszal győzött. A világcsúcs sem volt messze, ám ez kevéssé számít (azt egyébként Jamagucsi Akihiro úszta a tavaly szeptemberi japán bajnokságon, 2:07.01 perccel.)

. Gyurta első magyar úszóként szerzett egyazon számban három vb-címet.

Gyurta félelmetes tudatossággal versenyzett

Forrás: AFP/Francois Xaiver Marit

Férfi 200 mell, döntő:
1. Gyurta Dániel 2:07.23 perc
2. Marco Koch (német) 2:08.54
3. Matti Mattsson (finn) 2:08.95
4. Andrew Willis (brit) 2:09.13
5. Michael Jamieson (brit) 2:09.14
6. Vjacseszlav Szinkevics (orosz) 2:09.34
7. Jamagucsi Akihiro (japán) 2:09.57
8. Tateisi Rio (japán) 2:10.28

Gyurta Dániel már 13 évesen az U16-osok országos csúcsát tartotta 200 mellen, melyen 18 évesen ifjúsági Eb-t nyert, 2007-ben, Antwerpenben. 2009-ben nyert először felnőtt világbajnoki címet a számban, amikor óriási csatában, egy századdal előzte meg az amerikai Eric Shanteau-t. Egy évvel később a budapesti Eb-n sem engedte át az első helyet, 2011-ben pedig megvédte vb-címét, többek között a négyszeres olimpiai bajnok Kitadzsimát megelőzve. A nagy sorozat tavaly sem szakadt meg, Gyurta a Debrecenben rendezett Eb-n hozta, amit a magyar szurkolók elvártak tőle, majd pályafutása csúcsaként a londoni olimpián is az övé lett az arany.

Gyurta a mostani vébén 50 és 100 mellen is indult volna, de végül mindkettőtől visszalépett, és csak legerősebb számára, a kétszázra koncentrált. "Nem is baj, ha az ellenfelek elbizonytalanodnak kicsit, miért léptem vissza" - kommentálta a döntését.

Őt viszont az sem zavarta meg, hogy edzőjét, Széles Sándort egészségügyi okokra hivatkozva hazaküldték a vébéről, és az elődöntőben úgy úszta a legjobb időt (2:08.50), hogy az utolsó két méteren már nem is tempózott. "Nem kellett igazán megnyomni az iramot, csak az volt a fontos, hogy ott legyek a simán továbbjutók között" - mondta utóbb hűvösen.

Gyurta öröme

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az Újpest úszója profin kezelte a Szélessel történteket: "Az, hogy Sanyi bá' hazament, nem befolyásol semmit, a teljesítményemet nem érinti. Ilyenkor már nincs igazán teendője az edzőnek, meg különben is, két másik segítőm itt maradt a szakmai stábból."

A 2009-es döntő mezőnyéből csak Gyurta az, aki most is ott volt a legjobb nyolcban, a tavalyi olimpiai fináléban úszók közül pedig rajta kívül hárman, a brit Willis és Jamieson, valamint a japán Tateisi voltak most is ott a medencében.

A tavaly az év sportolójának megválasztott Gyurta azonban nem a többiekkel foglalkozott, hanem a saját versenyzésével, melyet rendkívül tudatosan épített fel, így cseppet sem zavarta, hogy csak az utolsó ötvenre vette át a vezetést. És neki lett igaza: óriási fölénnyel győzött végül.

Széles a Nemzeti Sportnak nyilatkozott a győzelem után: "Nem jó érzés, hogy ilyen messze néztem a döntőt, de mit tegyek, elfogadtam a helyzetet. Az előfutam és a középfutam után lehetett erre számítani, meggyőző volt a teljesítménye. Jól osztotta be az erejét, profi munka volt. Három világbajnokság egymás után, olimpia, Európa-bajnokságok, mi kell még? Állócsillag, nem lehet mást mondani!"  www.origo.hu

 

TÁMOGATÓ:

HEDO

Képek

2014. december 4. - Mikulás ünnepség című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41