Dátum: 2018 május 28. (hétfő) | Emil, Csanád

hírek

Harmadik alkalommal rendezték meg a Gyurta Dániel Úszógálát!

Úszás szakosztály 2017-06-09 Megtekintések száma: 735

Erőteljes igénybevételnek volt kitéve június 8-án, csütörtökön a Gyarmati Dezső Sportuszoda versenymedencéje. Harmadik alkalommal rendezték ugyanis meg a Gyurta Dániel Úszógálát, ahol közel 250-en ugrottak a habok közé.

Több ezer hosszt úsztak a fiatalok

Az elmúlt 15 évben nem telhetett el úgy az évvége, hogy a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola ne rendezte volna meg úszógáláját. A rendezvény az elmúlt években, egészen pontosan 2015-ben keresztségen esett át.

„Az intézmény pedagógusai úgy döntöttek, hogy miután Hódmezővásárhelyen edz és edzőtáborozik Gyurta Dániel, így felkérték, hogy vállalná-e, hogy az úszóverseny névadója legyen, és az ő nevével fémjelezzük a gálát. Olimpiai bajnokunk meglepően meghatódott ettől a felkéréstől, és a mai napig megtiszteltetésnek érzi ezt. Az országban még nem neveztek el róla úszógálát.” - mondta el Walterné Böngyik Terézia, a Szent István Általános Iskola igazgatója.

Több ezer hosszt úsztak a fiatalokWalterné Böngyik Terézia

A kiváló sportember a csütörtöki versenyre nem tudott ellátogatni, jelenleg minden idejét a közelgő, hazai rendezésű világbajnokságra történő felkészülés köti le. Gyurta Dániel azonban egy írásbeli üzenettel kedveskedett a résztvevőknek. Sőt a fiataloknak nem feltétlen kell lemondaniuk a példaképpel történő találkozásról sem.

„Az úszógáláról mindig külön egyeztetünk vele. Nagy gonddal kérdezi végig, hogy hányan jelentkeztek, milyen a mezőny, mi várható. A díjakat pedig személyesen adja át, így is ösztönözve a gyerekeket arra, hogy az úszósport fontos. A rendezvény után pedig mindig lehetőséget kér arra, hogy iskolaidőben vagy szeptemberben felkeresse az intézményeket és személyesen adja át a róla elnevezett kupát és gratuláljon a csapatoknak.” - teszi hozzá az igazgatónő.

Több ezer hosszt úsztak a fiatalok

A versenyen a jelenlegi kiírás szerint hódmezővásárhelyi középiskolák és általános iskolák vesznek részt. A III. Gyurta Dániel Úszógálán négy középiskolai együttes és öt általános iskolás gárda mérte össze tudását, közel 250 fiatal próbálta ki magát a medencébe. A szervezők azonban nem tartják kizártnak, hogy a jövőben a régió oktatási intézményeiből is verbuváljanak résztvevőket. Ennek csak a 10 pályás medence szabhat gátat.

Több ezer hosszt úsztak a fiatalok

A csütörtöki megmérettetés résztvevőinek viszont semmi nem szabhatott gátat. A fiatalok katona módra gyűrték az ötvenes hosszokat, amelyeknek első 200 méterét - a névadó tiszteletére - kizárólag mellúszással lehetett teljesíteni. Ezt követően azonban ki hátúszásban, pillangóban vagy gyorsúszásban folytatta a sportos lubickolást.

„A kedvenc részünk az, amikor az utolsó félórában a felkészítők tanárok és az edzők is bevetik magukat a vízbe, hogy segítsék csapatukat. A szabályok ezt természetesen nem tiltják.” - avatott be újabb titkokba Walterné Böngyik Terézia.

Több ezer hosszt úsztak a fiatalok

A végelszámolásnál a középiskolák részéről az Eötvös József diákjai teljesítettek a legjobban. 45.500 métert teljesítettek, amivel egy évig ők őrizhették a vándorserleget. Mögöttük a Kalmár Zsigmond majd a Gregus Máté iskola fiataljai végeztek.

Több ezer hosszt úsztak a fiatalok

Az általános iskoláknál a „babérkoszorú” a Szent István Általános Iskolát illeti. A sportos gárda hű lett önmagához, 55.700 métert teljesítve zsebelték be a győzelmet. Ezzel a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjait előzték meg. Valamint a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolának sem sikerült kiénekelnie a győzelmet a Szent Istvánosoktól.

A további galéria!

(forrás: promenad.hu)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41