Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

Hétvégén jön az 54. római Settecolli!

2017. június 23. és 25., péntek és vasárnap között rendezik meg – immár hagyományosan – az 54. Settecolli-t, ahol jó szokásunk híven ismét csak elindul a magyar úszók színe-java, többek között klubunk képviseletében Kapás Boglárka, Sztankovics Anna és Gyurta Gergely is. Összesen 26 ország versenyzői fogják megmérettetni magukat a három nap alatt, mely egyben az utolsó „nagy” torna a júliusi, 17. FINA Úszó Világbajnokság előtt.

A szerdai indulásnál, a Liszt Ferenc Reptéren sikerült „mikrofonvégre” kapni úszóinkat és edzőjüket, Virth Balázst, akik elmesélték, hogy hogyan is telt a Budapest Open óta a felkészülés, illetve hogy mennyire várják már a júliusi VB-t.

Virth Balázs, edző:Mindent még nem akarunk kiadni magunkból Rómában, mert még nem tartunk ott. A formába hozás majd csak ez után fog indulni. Itt kint szeretnénk mindenkinek lemérni, hogy hol is tart. Boginak (Kapás Boglárka – szerk.) volt egy kéthetes „kihagyása”, így nála tényleg azt szeretnék megtudni, hogy mit kell bepótolni a VB-ig. Négy számban fog indulni Olaszországban (200, 400, 800 és 1500 gyors). Annyi nehézség azért van, hogy az első napon van három, a másodikon egy száma, a harmadik pedig semmi. Ezen egy kicsit mi is meglepődtünk, amikor megláttuk az indulási listát. Anna (Sztankovics Anna – szerk.) három versenyszámban indul (50, 100, 200 mell). Nála ez teljesen tudatos volt, hogy erre a versenyre is készült. Az utolsó edzésen a Duna Arénában szimuláltunk egy versenyhelyzetet, ahol egy igen szép időt tudott úszni. Tőle azt várom, hogy kint még ennél is jobban teljesítsen, bár a 200 méter mellúszásra azért annyira nem készültünk. Gege (Gyurta Gergely – szerk.) szintén nem erre a versenyre készült, nála is „csak” egy állomás lesz. Meglátjuk mi sül ki belőle. A római út után hétfőn érkezünk haza, és egyből megyünk le Hódmezővásárhelyre. Mondhatjuk úgy is, hogy Rómában kelünk, Hódmezővásárhelyen fekszünk (nevet- szerk.). Ott már csak egy „enyhe” alapozás lesz, inkább a formába hozáson lesz a hangsúly a júliusi VB-re.

Kapás Boglárka: Egyértelmű, hogy a VB-n szeretnék csúcsformában lenni. Sajnos két hetet kihagytam a felkészülésben, de már kijöttem belőle. Ide, Rómába most azért megyünk, mert nagyon szeretjük ezt a versenyt, tavaly az olimpia előtt is voltunk itt. Természetesen a verseny egyfajta felmérés lesz mindenkinek, hogy hol is tart, de edzeni is fogunk mellette, így most nem az a fő cél, hogy egyéni csúcsokat ússzunk kint. Első nap letudok a négy fő számomból hármat, majd második napon egyet, így valóban, a harmadik napon nem lesz semmi, csak edzeni fogok. Mivel az utolsó négy héten belül vagyunk, a római verseny után Hódmezővásárhelyen elkezdünk fokozatosan visszavenni a méterekből, és elkezdünk hangolni a VB-re. Ez már a jobb része, ez a finis. Már nagyon várom, hiszen nyugodt környezetben tudunk készülni a júliusra.

Sztankovics Anna:A Budapest Open egész jól sikerült. Sikerült javítanom az OB-n úszott időmön, aminek nagyon örültem. Szerettem volna kicsit jobbat úszni az előfutamok során, de a döntőben ez összejött. A következő két hétben azon voltunk, hogy azt a formát át tudjuk menteni erre a római versenyre, illetve egy kicsit még hozzá is tudjunk tenni. Személy szerint én azt várom magamtól, hogy jobbat ússzak, mint az Openen, és hogy megközelítsem majd azt a formát, amit a VB-n szeretnék nyújtani. A hétvége után egy újabb hódmezővásárhelyi felkészülés következik, ahol szeretnék még egy kicsit hozzátenni a teljesítményemhez. A februári, nyolc hetes kihagyás után jelen pillatanban még nem gondolok a VB-re. Van még három hetem, hogy visszahozzam magamat. Fontos lesz ez a 21 nap, sok mindent kell még pótolnom ahhoz, hogy én is elégedett legyek az eredményemmel. Bár 200 mellúszásra nem készültünk annyira, 2016-ban itt sikerült megúsznom az A szintet, illetve egyéni csúcsot úsztam 100 méteren, úgyhogy jó emlékekkel megyek vissza Rómába. Bízom benne, hogy idén is jó eredményekkel fogunk hazajönni Olaszországból.

Gyurta Gergely:Volt egy hosszabb, négynapos pihenőm a franciaországi versenyem után, ahol 25 km-t úsztam. Onnan kezdtünk el újra felfelé ívelni, és a vegyes úszást ismét előtérbe helyezni. Úgy érzem jól sikerült, nem gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő alatt sikerül visszarázódnom. Én már nagyon várom ezt a versenyt, és kíváncsi vagyok, hogy egy hónappal a VB előtt hogyan is állunk. Amit a Vb kvalifikációval kapcsolatban elterveztem, az sikerült. Ezen a versenyen nincs nagy elvárás felém. Jelen pillanatban az a cél, hogy egy jó edzésből egy jó versenyt tudjunk elérni. Ennek ellenére azért bízom benne, hogy jól fog sikerülni. Bár nekem még július 4-én van egy államvizsgám, azt a napot kiveszem a hódmezővásárhelyi „táborból”, de utána egyből megyek vissza, és folytatom a felkészülést.

A verseny programját IDE kattintva tudják megtekinteni!

SOK SIKERT KÍVÁNUNK!

TÁMOGATÓ:

HEDO

Képek

Kispest Open 2015 Strandröplabda Torna című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41