Dátum: 2024 április 16. (kedd) | Csongor

hírek

Kettőezer-ötszáz kilométert úszott öt másodpercért

Úszás. Az Európa-bajnok Kapás Boglárka sportpszichológusként szeretné segíteni az utódait majd versenyzői pályafutása végeztével az uszodában

Törékeny termetével és kiváló eredményeivel már 2010-ben kitűnt az ifjúsági olimpiát nyerő Kapás Boglárka, aki olimpiai bronzérme után 2017-ben felemás évet zárt. A budapesti világbajnokságon lemaradt a dobogóról, az év végi Euró­pa-bajnokságon viszont csúccsal aranyérmes lett négyszázon.
 

- A célom 2017-re is maradt: kihozni a legjobbat magamból, megküzdeni a medencében minden egyes centiméterért. A legfontosabb mindig az, hogy az időeredményemen tudjak javítani. Olyan érzéssel akarok kiszállni a medencéből, hogy mindent beleadtam. Szívemet, lelkemet szeretném a medencében hagyni, és akkor már nem lehetek csalódott. Akkor sem, ha ez éppen a negyedik, ötödik vagy a második helyre elég. A lényeg, hogy ússzam ki magam, és azt érezzem, hogy nem maradt bennem semmi.

- A budapesti világbajnokságon megközelítette a dobogót. Visszanézve, miért nem sikerült felállnia rá?
- Nem volt zavartalan a felkészülésem a világbajnokságra. Betegeskedtem, és nem sikerült felépülnöm, sőt lelkileg is mélyponton voltam. Szerencsére azóta fizikálisan és mentálisan is helyére kerültek a dolgok.

- Remekül fejeződött be az idénye Koppenhágában. Körülbelül hány kilométert kellett úsznia hét év alatt azért, hogy a 400 gyorson 4:03.42-ről 3:58.15 percre javítsa a rövidpályás rekordját?
- Nagyon elégedettek voltunk az edzőmmel, Virth Balázzsal a Koppenhágában úszott egyéni csúcsommal négyszázon.  Pontosan nem tudom megmondani, mennyit edzettem azért, hogy négy percen belülre kerüljek. Megközelítőleg az edzéseken kétezer-ötszáz kilométert úsztam 2010-től.

- Milyen élményt jelentett, hogy júniusban a római nemzetközi verseny résztvevőjeként találkozhatott Ferenc pápával?
- Hihetetlen élmény volt. Az utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy találkozhatunk személyesen is Ferenc pápával. Bevallom, nagyon izgultam, hiszen nem adatik meg mindenkinek ez a lehetőség. Büszke és boldog voltam.

- Hogy áll az egyetemi tanulmányaival az ELTE-n, s miért a pszichológiát választotta?
- Jelenleg az úszás a legfontosabb, de természetesen vannak hosszú távú terveim is. Így gondolok a versenyzői pályafutásom utáni időszakra is. Mindig is érdekelt a pszichológia tudománya, és azt gondolom, hogy az élsportolóként megszerzett tapasztalataimat eredményesen tudnám hasznosítani mint sportpszichológus. Már az általános iskolában kitaláltuk anyukámmal, hogy ebbe az irányba fogok elindulni. A sportpszichológusommal 14 éves korom óta dolgozunk együtt, már akkor átélhettem, mennyit tud segíteni ez a tudományág a gyakorlatban. Ezért elhatároztam, én is segíteni akarok majd a jövő sportolóinak!

- Tavaly négyszáz vegyesen is indult, ez csak kirándulás volt, vagy hosszabb távon is érdekli ez a szám?
- Nagy izgalmakkal álltam rajthoz ebben a számban, és örülök, hogy ilyen jól sikerült. Érdekel a vegyes és a pillangó is, nem csak kirándulásnak szántam. Várom már, hogy megmutathassam, mit tudok ezekben a számokban az ötvenméteres medencében is.

- Milyen tervekkel vágott neki az új esztendőnek?
- Szeretném megjavítani a legjobbjaimat, és kiúszni magamat a 2018-as Európa-bajnokságon. Ezúton is szeretném megköszönni azoknak, akik 2017-ben is drukkoltak nekem! Nagyon sokat jelent számomra a szurkolók szeretete.
 

TÁMOGATÓ:

HEDO

Képek

I.Farsangi Teremtorna - 2019.február 9. című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41