Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

LAPSZEMLE - "Gyurta Dani: egy lépéssel előrébb járok, mint tavaly!"

Kedvenc városában, Hódmezővásárhelyen edzőtáborozik Gyurta Dániel, olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszó. Elmondása szerint egy lépéssel előrébb jár a felkészülésben, mint tavaly ilyenkor. A sportolóval a szerdai tréning után beszélgettünk. Fotókkal, hangbejátszással!

- Április végén érkeztünk Hódmezővásárhelyre, ahol négy hetet töltünk – kezdte beszélgetésünket Gyurta Dániel, akivel három edző, egy gyúró és jó néhány versenyző tartott Hódmezővásárhelyre, köztük testvére Gergely is.

A szerdai edzést követően portálunknak elárulta, hogy naponta 15-17 km-t úsznak, de ez attól függ, hogy mennyi a gyors és mennyi a mell adag az adott napra. „A szerda és a szombat lightosabb” – tette hozzá Dani, aki szerint a felkészülés jó ritmusban zajlik.

Ha összehasonlítom a tavalyi évemet, akkor most elmondhatom, hogy egy lépéssel előrébb járok, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt év jó sikerült, de bízom benne, hogy az idei is hasonló lesz és nem fog se sérülés, sem pedig betegség hátráltatni. Mikor megérkeztem Hódmezővásárhelyre, egy kicsit gyengélkedtem, de ez alatt a két és fél hét alatt, nagyon jól összeállt az edzések menete és az erőm is kezd visszajönni” – fogalmazott az olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszó.

Gyurta Dani elsősorban a 2016-os riói olimpiára készül, de addig még bőven láthatjuk medencében. Vásárhelyen sem tölti le a teljes négy hetet, ugyanis jövő hét végén Norvégiában az elhunyt barátja, a 100 méter mellen vb-aranyérmes, olimpiai második Alexander Dale Oen emlékére második alkalommal rendezett versenyen ugrik medencébe. Az elmúlt évben itt nyerni tudott főszámában, azaz 200 méter mellen, míg 100-on ezüstérmet szerzett.


Gyurta Dániel a vásárhelyi edzőtáborról és felkészülésről

A norvég verseny után három héttel később pedig Rómában áll majd rajtkőre, ahol már 50 méteres medencében küzd majd a világ minden tájáról érkező úszókkal. „Ez már egy komolyabb erőfelmérő lesz, és távpont, hogy hol tartunk” – mondta a sportoló.

Idei két főversenye a nyári berlini Európa-bajnokság, amit augusztus 13-17. között rendeznek meg Németországban, majd télen december 12-15 között Doha-ban rendezik a rövidpályás vébét.

- Elsősorban Rióra készülök, de az új dolgokat most tudjuk kipróbálni, és beépíteni – tette hozzá Dani, aki elárulta, hogy egy új úszódresszt is tesztel most Hódmezővásárhelyen, de véleménye szerint a dressznek nagy jelentősége nincs, mivel a legfontosabb, hogy a felkészültségem, a sebességem, a technikám jó legyen, amihez hozzájönnek azok a pici tizedek, amit az a dressz ad, melyet a sportszergyártó cég nekem gyárt.

Dani a nyáron visszatér Hódmezővásárhelyre, ugyanis az országos bajnokság után, július közepén három hetet tölt majd el az alföldi városban, természetesen edzeni jön.

(lapszemle: www.promenad.hu)

TÁMOGATÓ:

HEDO

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41