Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

RIO MINDENNÉL FONTOSABB

Itt és most egy interjúnak kellene következnie, hiszen sokakat foglalkoztat az a szombaton bejelentett döntés, mely szerint klubunk kiválósága, Gyurta Dániel nem indul kétszáz mellen az augusztusi berlini Európa-bajnokságon. 
Az interjú jön is, mindjárt alább, ám "muszáj" kicsit visszahoznunk a szombaton délután Debrecenben történteket, vagyis a férfi kétszáz méteres mellúszás fináléját. 

"Legyél ott szombaton délután a debreceni sportuszodában, mert jó lesz! Mert jó időt fogok úszni."
Gyurta Dániel napok óta mondogatja ezt, s felhívásához szombaton délelőtt Kovácshegyi Ferenc edző is csatlakozott. "Figyeld délután Danit, nagyszerűen fog menni!"
És lőn. 
Gyurta Dániel gyakorlatilag ellenfél nélkül tempózta végig a kétszáz métert, szemre is tetszetősen úszott, ám ennél sokkal fontosabb, hogy végig azt csinálta a vízben, amit eltervezett. És így, vetélytársak nélkül úszott 2:08.72-et. A világ idei ötödik legjobb idejét...
Csoda, hogy a debreceni sportuszoda egyik kis sarkában, ott, ahol az országos bajnokság négy napja alatt végig ki volt feszítve a lila fehér zászló, mindenki csak mosolygott? 
Az UTE csapata egyébként is nagyszerű versenyt zárt, már-már irigylésre méltó az a nyugalom, ami ebből az együttesből árad - legyen szó edzőről vagy versenyzőről. Persze, nem ezért tudhat maga mögött jó versenyt a lila-fehér alakulat: az ob-n megszerzett érmek, még inkább az elért időeredmények azt mutatják, ez a csapat jó úton jár, és valamit nagyon jól csinál.

A kérdés ettől persze még adódik Gyurta Dániel döntése miatt, úgyhogy következzék az a bizonyos interjú. 

– Miért? Miért, hiszen nagyszerűen úsztál az ob-n, évek óta legyőzhetetlen vagy kétszáz mellen?
Elég, ha annyit mondok, hogy Rio?

– Egyfelől igen, másfelől azért mégsem...
Most már évek óta kemény sorozatterhelést kapok, mindig, minden világversenyen elindultam, és azt hiszem, bizonyítottam is. A legtöbb bajnok kihagyta például az olimpia utáni évet, vagy könnyedebben vette, így akár mondhatom azt is, számomra ez a "pihenő" év. Ami persze valójában nem az, hiszen továbbra is készülök, a berlini Európa-bajnokságon ötven és száz mellen is elindulok. 

– Jól sejtem, hogy utóbbi táv környékén, vagyis a száz mellnél keresendő a döntés egyik, pontosabban másik oka?
Így van. Komoly terveim vannak ezzel a számmal kapcsolatosan, elmondtam már korábban is, hogy Rióba szeretnék úgy utazni, hogy mind százon, mind kétszázon esélyesnek számítsak. 

Az is benne van esetleg ebben az elhatározásban, hogy félsz? Tartasz attól, hogy kikapsz Berlinben?
Nem, ez nincs benne. Azért nincs benne, mert ilyen formában nem érdekel a dolog. Csak és kizárólag a riói olimpia érdekel, s ahhoz, hogy ott esélyesként állhassak rajtkőre, ahogy mondtam mindkét számban, meg kellett hoznom ezt a döntést. 

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG SZÉCHY TAMÁS EMLÉKÉRE, DEBRECEN

200 m mell. Ob: Gyurta Dániel (UTE, e: Kovácshegyi Ferenc, Széles Sándor, Virth Balázs) 2:08.72, 2. Verrasztó Dávid (Jövő SC-Veolia) 2:12.36, 3. Horváth Dávid (Kőbánya SC) 2:15.97. 

200 m hát. Ob: Hosszú Katinka 2:12.04, 2. Burián Kata (UTE) 2:13.74, 3. Matyasovszky Dalma (EuropTec-Zalavíz) 2:14.62. 

100 m mell. Ob: Sztankovics Anna (UTE, e: Kovácshegyi Ferenc, Széles Sándor, Virth Balázs) 1:09.26, 
2. Hosszú Katinka 1:11.32, 3. Sebestyén Dalma (Hullám 91 ÚE) 1:11.73.

4x100 m vegyes váltó. Ob: UTE ( Burián Kata, Sztankovics Anna, Ilyés Laura Vanda, Gyurinovics Fanni) 4:15.53, 2. Kőbánya SC (Lukács, Kertész, Szilágyi, Késely) 4:15.91, 3. BVSC-Zugló (Böszörményi Bettina, Kardos, Fodor, Kapás) 4:17.36

(Burián Kata, Sztankovics Anna, Ilyés Laura, Gyurinovics Fanni 4x100 m váltó)

TÁMOGATÓ:

HEDO

Képek

Brandenburg, kajak-kenu Európa-bajnokság című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41