Dátum: 2024 június 21. (péntek) | Alajos

hírek

GYURTA: BÁRCSAK KÖZTÜNK LENNE ALEXANDER!

A Nemzetközi Fair Play Bizottság budapesti ülésén Gyurta Dánielt utánpótlás kategóriában fair play díjra terjesztették fel. Újpest büszkesége, az immáron UTE-színekben versenyző olimpiai bajnok mellúszó Párizsban, az UNESCO székházában, a Nemzetközi Fair Play Díj ötvenedik átadásán kapja meg az elismerést áprilisban. A világbajnok londoni olimpiai győzelme után jelentette be, hogy aranyérme másolatának átadásával tisztelegni kíván a tavaly április végén, 26 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt riválisa és barátja, Alexander Dale Oen emléke előtt.

  A magyar Év Sportolója-díjátadóhoz hasonló eseményen adtam át Alexander testvérének az érmet – mondta hazaérkezését követően Gyurta Dániel.
– Norvégul köszöntöttem a hamari olimpiai amfi teátrumban az ünnepségen megjelenteket. Bevallom, nagyon meghatódtam, amikor a legalább négyezer ember állva, könnyeivel küszködve percekig tapsolt, amikor nyelvükön megszólaltam, és elmondtam az itthon megtanult szöveget. Kamuti Jenő, a Magyar és Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy az olimpián nemcsak a győzelem a fontos, hanem az emberség és az együttérzés is. Most ezt díjazza a grémium.
– Természetesen nagyon jó érzéssel tölt el, hogy megkapom a díjat – jelentette ki Dani. – De, bárcsak ne én volnék a kiválasztott, mert akkor Alexander még mindig köztünk lenne, és egymás ellen versenyezhetnénk.
– Tetted Norvégia-szerte is nagy visszhangot váltott ki. Az újságok külön oldalakat szenteltek Gyurta Dánielnek.
– Igen, magam is tapasztaltam ezt. De higgyék el, különösebb dolgot nem csináltam, csak betartottam augusztusban tett ígéretemet. Remélem, Alexander
szüleinek, testvérének tudtam valamelyest enyhíteni azt a hatalmas fájdalmat, amelyet barátom elvesztése okozott a családnak. 
GERGELY GÁBOR
fotó: MOB.HU

TÁMOGATÓ:

HEDO

Képek

Brandenburg, kajak-kenu Európa-bajnokság című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41