Dátum: 2024 március 29. (péntek) | Auguszta

hírek

Gyurta Dániel: "Rióban a továbbjutásért is oda kell tenni magam!"

Az áprilisi, győri országos bajnokság óta nem versenyzett, a londoni Európa-bajnokságot is kihagyta. a riói duplázási kísérlet előtt pedig már csak egyetlen egyszer próbálja ki magát Gyurta Dániel, a 200 méteres mellúszás londoni aranyérmese. A MOL és az Új Európa Alapítvány sajtóeseményén résztvevő címvédő a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozva arról is beszámolt, hogy idén várhatóan jóval nehezebb dolga lesz, mint négy évvel ezelőtt. 

Nem akart kiesni az edzések jól megválasztott ritmusából, ezért nem utazott el a londoni kontinensviadalra, a négy évvel ezelőtt világcsúcsjavítással megtetőzött olimpiai bravúrjának színhelyére. Ha benevez, meglepődve tapasztalta volna, hogy mennyivel kisebb és milyen más lett az olimpián megcsodált, de azután utóhasznosításra átalakított uszoda.

Jó egy hetet vissza kellett volna vennem az edzések terheléséből, Londonból hazatérve pedig körülbelül ugyanennyi idő telt volna el azzal, hogy újra felvehessem a fonalat, és visszarázódhassak a napi 8-10 kilométeres úszások medrébe. Valójában a 2012-es olimpia előtti Európa-bajnokságon is csak azért indultam el, mert Debrecen volt a házigada. Tartoztam ennyivel a szervezőknek és persze a szurkolóknak is.

Egyelőre csak a harminchetedik

Idei legjobb produkciójával, a győri bajnokságon úszott 2:10.84 perces teljesítményével a kívülállókat valószínűleg elképesztő, vagy megtévesztő 37. helyet foglalja el a világranglistán, amelyet a kazanyi világbajnok német Marco Koch vezet 2:07.69-cel, ami így ránézésre hatalmas különbséget mutat a címvédő és a kihívó között. Ehhez még annyit, hogy az idei rangsor első 14 helyezettje kivétel nélkül 2:10 percen belülre került, közülük hatan pedig 2:09 percnél jobb idővel büszkélkedhetnek!

A napnál is világosabb a számomra, hogy Rióban a továbbjutásért is nagyon oda kell majd tennem magamat – folytatta az UTE 27 esztendős úszója, a nemrégiben befejeződött Európa-bajnokságon tündöklő Kapás Boglárka klubtársa. – A döntő viszont egy teljesen más verseny lesz, ahol a dobogóért még nagyobb lesz a tülekedés. Az éremszerzés lehetőségét legkevesebb nyolc mellúszó-specialistából is kinézem.

Róma aztán Rio

Edzőivel teljes egyetértésben úgy döntött, hogy az olimpiai megmérettetés előtt már csak egyszer próbalja ki magát, illetve méri össze az erejét a Rómába ellátogató riválisaival. A ráhangolódás helyszínéül a magyar úszók számára mindig is vonzó olaszországi nemzetközi viadalt választotta, a több mint 50 „kiadással” büszkélkedő Sette Colli-viadalt.

Azért amit ott fogok úszni, abból már következtetni lehet egy és más dologra, de a csúcsteljesítményt augusztusra kell meghagynom. Ha az időzítés bejön, akkor is arra kell felkészülni, hogy századmásodperceken fog múlni az érmek sorsa. Ide vagy oda” – hangsúlyozta Gyurta Dániel.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: MOB/Kovács Anikó)

TÁMOGATÓ:

HEDO

Képek

Taekwondo farsang - 2019.03.01. című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41