Dátum: 2024 július 16. (kedd) | Valter

hírek

Hajrá Dani, Anna, Niki, Gergely!!! Drukkolunk!!!

Már-már túl pörgősre sikeredett a 2012-es év az úszósportban, az idei tél-tavasz ennek megfelelően inkább a regenerációról, az edzésekről szólt. Kiemelt úszóink szerencsések voltak, a világ több különböző pontján is edzőtáborozhattak (Kapás Boglárka például Thaiföldön), tavasszal pedig Monte Carlóban, Prágában vagy éppen Barcelonában versenyezhettek, bemelegítésként. A rákészülés azonban a napokban Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napjával véget ért: szerdán startol az országos bajnokság, ahol bár csak hazai versenyzők indulnak, sok minden eldől, eldőlhet a közeljövőt illetően.

A nemzetközi versenyszabályozás értelmében (ahogyan ezt már megszokhattuk) két versenyző indulhat egy úszószámban maximum egy országból. Erre is csak akkor van lehetőség, ha mindketten rendelkeznek úgynevezett vb A-szinttel (ez egy, a FINA által nemenként és úszószámonként vébéről vébére meghatározott idő). Amennyiben egy országból, egy adott úszószám esetében senki sem rendelkezik A-szinttel, úgy egy B-szintes úszó indulhat (ennek meghatározása az A-szinttel azonos, de elérése könnyebb). Ha viszont több mint két A-szintes úszó van, akkor értelem szerűen a két legjobb idővel rendelkező kvalifikálja magát (ha valamelyik vissza nem lép, Cseh László például több alkalommal is élt ezzel a lehetőséggel). Ez a kvalifikációs rendszer az oka annak, hogy például az USA-ban komoly válogatóversenyt rendeznek a nemzetközi megmérettetések előtt. Ennek köszönhetően került ki meglepetésre Londonba az akkor 15 éves Kathleen Ledecky is, aki végül megszerezte a 800 gyors aranyérmét.

Érdekes a helyzet idehaza is, egyre több olyan úszószám van ugyanis, ahol nem kifejezetten egyértelmű, hogy ki lesz a két befutó. Az olimpia óta nem voltak olyan nagy versenyek (50-es medencében), ahol meg lehetett volna állapítani az erőviszonyokat, ezért is tartogat sok érdekességet a következő néhány nap. A nevezések holnap zárulnak le, akkor láthatjuk majd, hogy ki melyik számokban méretteti meg magát hazai klasszisaink közül.

Az szinte biztos, hogy a 400 és a 800 gyors uralkodói Kapás Boglárka és Risztov Éva lesznek, várhatóan ilyen sorrendben, a 200 és a 400 vegyes esetében pedig komolya valószínűséggel bír, hogy Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna egymás mellett állnak majd a dobogón – ahogyan ezt az elmúlt egy évben sok esetben már megszokhattuk. Érdemes lesz egyébként figyelni a fiatalabb generáció szereplését is: a hosszabb gyors számokban Kiss Nikoletta és Sibalin Flóra, míg 200 vegyesen Sebestyén Dalma és György Réka okozhat meglepetést. Katinka a 200 gyors és a 200 pillangó egyik legnagyobb esélyesének számít mindezek mellett – utóbbi esetében szintén Zsuval lesz nagy a párharc várhatóan.

Az 50, a 100 és a 200 mell fő esélyesei Sztankovics Anna, de Sebestyén Dalma – leginkább 50-en – méltó kihívója lehet. A női mell-számokban nem titkolt cél Kovács Ági sokéves országos csúcsainak megdöntése – ha nem is az ob-n, de a vébén mindenképp sor kerülhet rá. 50-en egyetlen másodperc, 100-on kevesebb mint három, 200-on hét másodperc a különbség a csúcs és Anna (ezzel együtt Magyarország) idei legjobb ideje között – egyéni legjobbjai pedig még ennél is jobbak. Pillangó számok esetén reméljük, hogy a sérüléséből felépült fiatal reménység, Szilágyi Liliána brillírozni fog: 50-en egyetlen századdal volt jobb nála idén Hosszú Katinka az összesített magyar idők alapján, 100-on tizenhárom századdal marad el tőle, 200-on kilenc tized a különbség. Ha valakitől, akkor tőle mindenképpen remek úszást várhatunk! A gyors sprintszámok esetében Hosszú-Jakabos párharc valószínűsíthető, de többször okozott már meglepetést Dara Eszter is, rá is számítani kell. Ugyanez igaz Verrasztó Evelynre is.

Ami a férfiak mezőnyét illeti, a hosszabb gyors számok egyértelműen Kis Gergőnek fekszenek a legjobban – Európa-bajnok úszónk kisebb kiesése után újra formában van. Vele talán csak Gyurta Gergely és Rákos Patrik csatázhat, ám – ahogyan ezt a százhalombattai ob-n is tette – Bernek Péter is meglepheti a mezőnyt. A sprintszámokat illetően Takács Krisztián, Bohus Richárd és Pulai Vince oszthatják fel egymás között a dobogót, míg 200-on Kozma Dominik és Cseh László a fő esélyesek. A hátúszás szinte már-már egyértelmű, Bernek-Bohus-Balog állhatnak valószínűsíthetően a dobogón. A mell esetében – amennyiben medencébe ugrik – nem kérdés, hogy olimpiai bajnokunk, Gyurta Dániel a fő esélyes, mindhárom távon. A férfi pillangó mezőnye talán a legkiélezettebb: Cseh László, Pulai Bence, Biczó Bence és Verrasztó Dávid is esélyes mindhárom számban – és még ki tudja, hányan?! A vegyes esetében egyértelműen a Cseh-Verrasztó páros a favorit.

A hét folyamán beszámolunk a legfrissebb fejleményekről, elemezzük az úszásidőket, a szinteket, és megszólaltatjuk kiemelt sportolóinkat is.  www.iranyrio.hu

TÁMOGATÓ:

HEDO

Képek

baki I. Európai Játékok - csapatgyűlés című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41