Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

Kapás Boglárka lett London úszókirálynője!

Hétfőtől vasárnapig, május 16. és 22. között a londoni Európa-bajnokságon szerepel a magyar úszóválogatott, nem is akárhogyan. Összesen harmincegy úszó képviselte hazánkat, többek között Kapás Boglárka és Gyurta Gergely is.

Először Gyurta Gergely és a férfi 1500 méter gyors jött. Itt Gege egy igen magabiztos úszással, végig a negyedik helyen haladva, majd az utolsó 200 méteren begyújtva a "rakétákat" a harmadik pozícióban ért be az 1500 méter gyorsúszás harmadik előfutamában. Ideje 15:05.34 volt! Ezzel a hetedik helyen jutott a szerdai fináléba. Egy nagyszerűen felépített úszást követően fináléban az igen értékes negyedik helyen ért be, mindössze három másodperccel elmaradva az egyéni legjobb idejétől (14:57.06)

Az elején egy utazósebességre beállva végig látótávolságon belül tartotta ellenfeleit, majd 800 és 1000 méter között indított és folyamatosan gyorsulva elkezdte megelőzni a többieket, így ért be másfél másodperccel az ötödik Jan Micka előtt!

"Végre nagy versenyen sikerült 15 percen belül úsznom, ma csakis ez volt a cél. Kizárólag magammal foglalkoztam, senki mással, nekem ma ez volt a feladatom. Megérte kimenni, mert nagyon sok mindent be tudtam gyakorolni Franciaországban úgy, hogy csapattal edzettem, amiket ma hasznosítani tudtam. Közben még a setubali 10km-es olimpiai selejtezőre is készülök, az edzőm, Philippe is csak annyit mondott, ha 15-ön belül jövök, elvisz itt vacsorázni. Úgyhogy most szaván fogom."

Szerdán délelőtt következett Kapás Boglárka és a női 800 méter gyors előfutama. Bogi egy pillanatig sem hagyott kétséget a második előfutamban, hiszen már az első ötven után az élre állt, és magabiztosan, gyönyörű úszással nyerte meg a futamot. Ideje 8:27.75. Késely Ajna az ötödik, Risztov Éva pedig a hatodik helyen ért célba. Csütörtök délután Bogi az első döntőjében megmutatta, hogy miért is az első idővel jutott be a női 800 méter gyors fináléjába, és mindenkit maga mögé utasítva, egy tökéletes, szenzációs úszást bemutatva, több, mint másfél testhosszal megnyerte a finálét!

"Amit megbeszéltünk az edzőimmel, azt nagyjából sikerült megcsinálni. Picivel jobb időt szerettem volna úszni, de mivel újra Európa-bajnok vagyok, nagyon örülök - és még sohasem voltam ennyire jó formában, mert bár egyáltalán nem készültünk erre a versenyre, már a bemelegítés alatt éreztem, nagyon jól megy az úszás. Majdnem egyéni csúcs lett, még az első felén kell dolgozni kicsit."

Ezután jött nem sokkal a 4x200-as váltó. A Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Jakabos Zsuzsa alkotta csapat az első előfutamban a második helyen végzett a spanyolok mögött (7:57.94 volt az időnk), nem mellesleg Verrasztó Evelyn megúszta a riói A szintet. Mivel a második előfutamban nem volt senki, aki nálunk gyorsabban úszta volna le a távot, így a második idővel jutottunk a csütörtök esti döntőbe! És ha már eljutottak idáig, akkor egy gyönyörű úszást bemutatva, nagy mértékben Boginak is köszönhetően, aki a negyedik helyről az elsőre tornázta fel magát, így 2010 után újra mi állhattunk fel a dobogó legtetejére!

Hosszú Katinka: "Nem esett túl jól, de az volt a taktikám, hogy előnyt szerezzek az első százon, mert tudtam, hogy a vége nehéz lesz ennyi úszás után. Azért reménykedtem, hogy vész esetén a lányok esetleg behúznak a célba, mondtam is magamnak: ezt innen nem veszíthetem el. Ez messze a legkedvesebb érmem ezen az Európa-bajnokságon!"

Jakabos Zsuzsa: "Majdnem belehaltam, annyira nehéz volt a vége, de az, hogy nem repülőrajttal úsztam 1:58-at, ez így teljesen rendben van."

Verrasztó Evelyn: "Ennél nincs jobb érzés, 2010 után újra megnyerni ezt a számot. Soha nem gondoltam volna, hogy ez összejöhet, úgyhogy nagyon-nagyon köszi, lányok!"

Kapás Boglárka: "Úgy álltam fel a rajtkőre, hogy most mindenkit leverek és utolérek. Amikor az utolsó hosszra fordultam, és láttam, mennyire jól állok, már tudtam, ezt megnyerjük, mert Katkát nem érik utol."

Még csütörtök délelőtt jött ismét Gege és a férfi 800 méter gyors. A szerdai taktikát követve ismét csak az élmezőny mögött úszott Gege csütörtök délelőtt, majd több alkalommal is harmadiknak fordult, ám az utolsó 50 előtt már csak az ötödik volt, aztán újra jött az a bizonyos hajrá, és több, mint fél testhosszal bejött harmadiknak, összesítésben pedig a nyolcadik idővel volt ott a péntek délután fináléban!

"Ez volt a cél, semmi más, hogy bekerüljek. A tegnapot még erősen érzem, alig bírtam elaludni, ez az első 15 percen belüli ezeröt úgy látszik mély hatással volt rám..."

A döntőben, bár Gege száz-százötven méterig még a harmadik helyen volt, utána a két olasz robbantott, amit már nem tudott lekövetni, így az utolsó előtt helyen úszott be!

"A 800-at már tegnap reggel sem éreztem, lassú voltam ahhoz képest, amire itt lenne szükség. Mondjuk picit a 400 vegyesre koncentrálok inkább, mert ott van a legnagyobb esélyem az éremre, feltéve, ha reggel sikerült továbblépni a magyar csatából."

Kapás Bogi péntek délelőtt is odatette magát. A csütörtöki naphoz hasonlóan itt is altatott az 1500 méteres táv elején, majd a felénél átvette a vezetést, amit egészen a végéig meg is tartott, így első idővel jutott be a női 1500 méter gyors fináléjába!

Juhász Adél a hatodik idővel kvalifikálta magát a döntőbe, így két magyar úszóért is szoríthattunk!

Bogi: "Azért a közepe nem esett annyira jól a tegnapi 800 és 4x200-as gyorsváltó kombó után, de az idő teljesen jó, sőt, meggyőződésem volt, hogy Belmonte sokkal jobbat fog úszni nálam. Ez szép meccs lesz holnap."

Szombaton a 800 és a 4x200-as váltó után Bogi az 1500 méter gyors fináléjában is oktatójellegű úszást bemutatva, több, mint hét másodperccel megdöntve, új Európa-bajnoki rekordot úszva megnyerte a harmadik aranyérmét Londonban!

Juhász Adél a hatodik helyen ért célba.

Bogi: "Nagyon örülök, pont így terveztem ezt a versenyt, pontosabban Belmonténél sohasem lehet tudni, hogy épp aznap mit akar: megy, mint a meszes, vagy csak utazik, mint ma. Én mindenesetre azt mondtam magamnak 300-nál, egy életem, egy halálom, most elindulok. Az Európa-bajnoki csúcs megdöntése volt a célom, ez sikerült, boldog vagyok."

Vasárnap Gyurta Gergely és a férfi 400 méter vegyes döntője következett, ahová az aznap délelőtti úszásával a hatodik helyen került be Verrasztó Dávid mellé! A fináléban Gege végig a középmezőny elején úszott, volt harmadik, volt ötödik. A végére még beleerősített, de két tizeddel lemaradt a bronzéremről.

Az EB utolsó napjának egyik legjobban várt döntője a női 400 méter gyors fináléja volt. Kapás Bogi az ötödik előfutamban a második helyen ért célba, két tizeddel a spanyol Belmonte mögött, összesítésben a harmadik idővel kvalifikálta magát. Ott aztán ismét leiskolázta a mezőnyt. Nagyon nehéz arra az úszásra szavakat találni, amit Londonban bemutatott Bogi, hiszen közel egy hét alatt négy döntőből négyszer győzött. A női 400 méter gyorsban pedig új magyar és egyéni csúcsot úszott!

"Jézusom... Én ezt nem gondoltam volna... Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni... 4:03... Na, akkor megint nem hittem a szememnek... Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak örülök, hogy el mertem indulni 150-nél, elég bátor voltam hozzá. Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság. Köszönöm mindenkinek, aki értem szurkolt kint és otthon! Nagyon hálás vagyok a támogatásért!"

A végleges londoni éremtáblázat:

10 arany
4 ezüst
5 bronz

MINDEN IDŐK LEGEREDMÉNYESEBB EURÓPA-BAJNOKSÁGA VOLT A 2016-OS SZÁMUNKRA, KÖSZÖNHETŐEN KAPÁS BOGLÁRKA KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYÉNEK!

SZÉP VOLT BOGI ÉS GEGE! HAJRÁ MAGYAROK!

(forrás: musz.hu, fotó: Szaka József, LEN fészbuk)

TÁMOGATÓ:

HEDO

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41