Dátum: 2024 május 25. (szombat) | Orbán

UTE Úszó szakosztály története

Az Újpesti Torna Egylet Úszó szakosztályát 1910-ben Szűcs János, Kéméndy Ernő és Técsőy Tichy Henrik alakította meg az újpesti Népszigeten.

Kezdetben az Újpesti öböl téli kikötőjében lévő fa uszodában úsztak a sportolók és rövidesen megalakították az első vízilabda csapatot is. A két sportág hosszú időn keresztül egy szakosztályban tevékenykedett, több versenyző mindkét szakágban kiemelkedő eredményeket ért el, de mivel az utóbbi évtizedekben a két sportág egyesületünkben önálló egységként tevékenykedik, ezért a történeti visszatekintés is külön lapon olvasható.

Első tehetséges úszóink : Kimmerling, Haraszti, Kraut, Szeszler, Händler, Hild voltak, olvashatjuk az 1935-ben kiadott jubileumi könyvben. (Az UTE 50 esztendős története 1885-1935 Hungária Nyomda R.T.Budapest) Az UTE-ban 1924-ben kezdi úszó pályafutását Halassy Olivér, aki egy diákkori közlekedési balesetben súlyos sérülést szenved, bal lábfejét elveszíti. Mindezek ellenére 1926-ban megnyeri Magyarország 1500 méteres gyorsúszó bajnokságát, több távon csúcsot javít és a hazánkban rendezett Európa-bajnokságon IV.helyezést ér el. A húszas évek végétől a fiúk mellett a lányok is egyre sikeresebben szerepelnek. Első hölgyúszóink: Gombos Magda, Vámos Márta, Veréb Ilonka voltak.

Vitéz Halassy Olivér 1931-ben a Párizsi EB-n 1500 méteren és a vízilabda csapat tagjaként is aranyérmet szerez. Sportpályafutása csúcsát később a vízilabda csapat tagjaként éri el, 1932-ben és 1936-ban Olimpiai Bajnoki címet szerez.

Az 1931-es EB-n Halassy mellett Szabados László és Gróf Ödön is Európa-bajnokok lettek a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként.

Az 1932-es olimpián Szabados László a 4x200-as váltó tagjaként szerzi meg úszásban az UTE első olimpiai érmét. A magyar váltó II.lett.

1936-ban a lányok is betörnek a nemzetközi élmezőnybe. Bíró Ágnes a Berlini Olimpián a 4x100 méteres gyorsúszó váltó tagjaként IV. helyezést szerez. Testnevelő tanárként az elmúlt évtizedekben és jelenleg is sokat tett és tesz Újpest sportjáért.

Ági néni! Tisztelet és köszönet érte!

Szász Magda 1931-től mellúszásban sorra nyeri a bajnokságokat.

Az 1930-as évektől már műugrásban is kiemelkedő sikereket érünk el, Kovács Ferenc révén.

1938-ban került átadása az Egyesült Izzólámpa Rt és az UTE közös vízitelepe, több medencés uszodával és nyári strandfürdővel.

A fiúknál Galambos Tibor 1939 és 1943 között megszakítás nélkül nyeri a 200 méteres hátúszás bajnokságait. Mellúszásban Hild László és Angyal György, háton Nagy Károly, gyorsban Kőrösi István, Gróf Ödön, és Szatmáry Elemér diadalmaskodik.

Szatmáry az 1948-as Olimpián gyors-váltóban bronzérmet szerzett.

Az Úszó szakosztály történetének első 35 éve a sportolók mellett, több kiemelkedő edző és sportvezető munkáját dicséri: Szűcs János, Dr.Técsőy Henrik, Kiss Zoltán, Máté László, Kárpáti Nándor, Fuchs György, Somló Sándor, Kőrösi Jenő, báró Wolfner András, Kraut Pál, Wilheim László, Somló Samu, László Miklós, és Erős Géza emlékét elismeréssel és tisztelettel megőrizzük.

A II.Világháború után, ismét parádés sikereket érnek el úszóink, a hazai és nemzetközi viadalokon.

1945 és 1947 között Székely Éva neve fémjelezte női úszósportunkat. Ebben az időszakban Zságot Irén műugrásban és toronyugrásban ért el kiemelkedő sikereket.

Az 1954-es Európa-bajnokságon Dömötör Zoltán és Till László arany, Magyar László és Schuszter György ezüstérmet szerzett.

Az 1958-as budapesti EB-n Dobai Gyula és Magyar László ezüst, Müller György és Dobai Gyula bronzérmes lett.

1957-ben Boros Kati 200 méteres hátúszásban világrekordot javított.

Úszó szakosztályunk versenyzői a 60-as, 70-es években is a nemzetközi és a hazai élvonalhoz tartoztak, de világversenyen nem sikerült érmet szerezniük.

Az 1980-as évektől 1991-ig azonban ismét meghatározó szerepet töltöttünk be, sportolóink világraszóló sikereket értek el elsősorban Széchy Tamás mesteredző irányításával.

Az 1980-as Moszkvai Olimpián Vermes Albán a 200 méteres mellúszásban ezüstérmes, Nagy Sándor 400 gyorson VI. helyezett lett.

1981-ben Wladár Sándor 100 és 200 méteres hátúszásban

Európa-bajnoki aranyat, 1982-ben Világbajnoki-, 1983-ban EB ezüstérmet szerzett és többszörös Európa-csúcstartó volt.

Vermes Albán olimpiai ezüstérme után 1982-től 1991-ig Darnyi Tamás sikersorozata következett.

1982-ben az Ifjúsági Európa-bajnokságon három aranyérmet nyert, majd 1985-ben a felnőttek mezőnyében is két első hellyel mutatkozott be. 1986-ban nyerte első Világbajnoki címeit 200 és 400 vegyes úszásban. 1987-ben ismét kétszeres Európa-bajnok lett, majd a XXIV.szöuli olimpián két számban is olimpiai bajnok lett. 1989-ben a bonni Európa-bajnokságon a vegyesúszó számok mellett, 200 méteres pillangón sem talált legyőzőre. 1991-ben a perthi Világbajnokságon kétszeres világbajnok lett, majd pár hónappal később válogatott sporttársaival együtt a BRSE-be igazolt át.

1980-tól 1991-ig úszott szakosztályunkban Güttler Károly a kiváló mellúszó, aki a szöuli olimpián 100 méteren ezüstérmet szerzett.

1988-ban igazolt klubunkhoz Rózsa Norbert, aki a 1991-es Vb-n 100 méteres mellúszásban I. 200 méteren II. lett, majd Darnyival, Güttlerrel, Czene Atillával és Horváth Péterrel együtt ő is a BRSE-be igazolt.

1935 és 1991 között is számos edző és sportvezető segítette a szakosztály munkáját. Az első 25 és a második 45 év szakmai tevékenységében Dr. Técsőy Henrik jelentette az állandóságot, 1963-ban bekövetkezett haláláig.

Elévülhetetlen érdemeket szereztek: Csuti József, Dr.Kerekes István, Korényi Olga, Dr.Mátsik Györgyné, Szentpéteri Gyula, Weil György, Széchy Tamás, Zempléni György, Bakó Jenő, Gerendás László, Rimóczy László, Patóh Magdolna, Hauer Péter, Szlavitsek Tivadar, Temesvári Pál, Dr.Zsigmond József, Szabó László.

1991 óta Úszó szakosztályunk önfenntartó formában működik, kizárólag alap-utánpótlásneveléssel foglalkozik.

Edzőink Mészárosné Korényi Olga mesteredző és Mészáros András szakedző hétfőtől-péntekig várja szeretettel az új jelentkezőket 14-16 óráig a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában.
Telefon: 06-20/373-43-26

DOKI

Dr. Técsőy Tichy Henrik az UTE Úszó szakosztályának alapító tagja, 1894-ben született Újpesten. A klub első vízilabda csapatának tagjaként játszott az UTE első vízilabda mérkőzésén - a Terézvárosi FC ellen. 1921-től 1963-ban bekövetkezett haláláig edzőként, sportvezetőként elévülhetetlen érdemeket szerzett az Újpesti Torna Egyletben és a magyar úszó és vízilabda sportban. 1936-ban részt vett a berlini olimpián, ahol tanítványai Halassy Olivér, Bozsi Mihály, Kutasi György, Németh János olimpiai bajnokok lettek.

DARNYI

Klubunk legeredményesebb úszó versenyzője Darnyi Tamás 1975-ben kezdte úszó pályafutását a margitszigeti Sportuszodában Mészárosné Korényi Olga mesteredzőnél. Később Széchy Tamás irányításával érte el világraszóló sikereit. Páratlan sportpályafutása során négy olimpiai, három világbajnoki, hat Európa-bajnoki és 57 Magyar Bajnoki aranyérmet szerzett. Többszörös világcsúcs tartó volt. 1991-ben klubunkból a BRSE-be igazolt át.

OLGA NÉNI

Korényi Olga 1965-től 1969-ig mint válogatott versenyző számos hazai és nemzetközi sikert ért el szakosztályunkban. 1965 óta edzőként dolgozik klubunkban. Legeredményesebb tanítványai Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok és Güttler Károly olimpiai ezüstérmes. Több évtizedes edzői pályafutása során mindig nagy türelemmel és szakértelemmel oktatta sportolóit a négy úszásnem alapelemeire. Kivételes edzői képességét Rajki Béla is nagyra becsülte, több úszó oktatófilmet készített Korényi Olga tanítványainak közreműködésével. Eredményes munkájáért mesteredzői címet kapott. Olga néni a napjainkban is fáradhatatlanul dolgozik a margitszigeti Sportuszodában.

TÁMOGATÓ:

HEDO

Képek

Budapest Open című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41